Basistraining schoolveiligheid en ondermijning: signaleren, melden en handelen vanuit jouw rol

Basistraining Schoolveiligheid & Ondermijning: signaleren, melden en handelen.

Voor onderwijsprofessionals én samenwerkingspartners.

Example image

Casuïstiek en rol

Leer hoe ondermijning zich uit op school en begrijp de rol van de school in signaleren en aanpakken.

Example image

Signaleren en handelen

Leer signalen van criminele betrokkenheid bij leerlingen te herkennen, zodat je tijdig actie kunt ondernemen.

Example image

Samenwerking

Ontdek hoe je samenwerkt met collega's, ouders en externe partners voor een gezamenlijke aanpak.

Basistraining Schoolveiligheid & Ondermijning: signaleren, melden en handelen vanuit jouw rol

Crimication - Onderzoek, Advies & Training

Deze basistraining, beschikbaar in zowel online als fysieke vorm, is ontwikkeld voor onderwijsprofessionals en samenwerkingspartners die criminaliteit onder leerlingen willen signaleren en effectief aanpakken.

Je leert signalen herkennen, handelen binnen wettelijke kaders en samenwerken met collega’s, ouders en samenwerkingspartners. De training biedt praktische handvatten voor signalering, melding en handelingsperspectieven.

Hoewel deze training primair gericht is op onderwijsprofessionals, biedt zij training ook waardevolle inzichten voor samenwerkingspartners. Door een beter begrip van de werkwijze en uitdagingen binnen scholen te krijgen, kunnen samenwerkingspartners effectiever samenwerken en beter inspelen op signalen van jeugdcriminaliteit. Daarom nodigen we hen graag uit om deel te nemen aan deze digitale training en bij te dragen aan een veiliger schoolklimaat.

Example image

Wat je na deze training kunt

Signaleren, melden en handelen

Wat ga je leren?

  • Hoe je signalen herkent die kunnen wijzen op betrokkenheid bij criminaliteit.

  • Wat jouw rol is en hoe je die professioneel en binnen de wettelijke kaders kunt invullen.

  • Welke eerste stappen je kunt zetten, ook als signalen nog niet concreet zijn.

  • Hoe je op een professionele en zorgvuldige manier het gesprek aan gaat met leerling en ouders.

  • Inzicht in handelingsperspectieven om passende acties te ondernemen bij verschillende situaties.

Wat levert het op?

  • Zelfvertrouwen om je onderbuikgevoelens serieus te nemen en op tijd actie te ondernemen.

  • Inzicht in concrete handelingsperspectieven, zodat je weet wat je kunt doen bij vermoedens van criminaliteit.

  • Vaardigheid om effectieve gesprekken te voeren en samenwerkingen te versterken.

Herken signalen, begrijp je rol, en zet de eerste stap naar een veilige leeromgeving.

Heb je wel eens een leerling gehad waarvan je dacht: hier klopt iets niet?

Example image

Misschien zag je dat een leerling vaak afwezig was, ineens dure spullen had, of gedrag vertoonde dat niet bij hen paste. Maar wat doe je dan? Hoe herken je wat er speelt? En hoe ga je om met een vermoeden dat nog vaag is?

Tijdens mijn werk als docent kreeg ik het vermoeden dat een leerling beïnvloed werd door mensen die hem mogelijk richting criminele activiteiten stuurden. Ik merkte signalen op, maar vond het lastig om deze concreet te maken of mijn zorgen goed te verwoorden. Deze onzekerheid, samen met mijn achtergrond in criminologie, zette mij ertoe aan een promotieonderzoek te starten naar de rol van scholen in het herkennen en voorkomen van criminaliteit onder leerlingen.

De inzichten uit dit onderzoek, samen met mijn praktijkervaring, hebben geleid tot deze basistraining, die jou ondersteunt bij het herkennen en duiden van signalen en het verduidelijken van jouw rol. Een signaal betekent niet altijd dat een leerling betrokken is bij criminaliteit, maar het is belangrijk om te weten wat je kunt doen bij een onderbuikgevoel. Deze tools helpen je om de eerste stappen te zetten, ook als je vermoeden nog niet concreet is.

De modules

In deze digitale training leer je eerst signalen te herkennen (bewustzijn), vervolgens reflecteer je op je rol en verantwoordelijkheid (bereidheid), en tot slot krijg je praktische handvatten om professioneel en effectief te handelen (bekwaamheid).

Example image

Module 1

Bewustwording en signaleren

In deze module staan bewustwording en kennis centraal. Je leert over de verschillende verschijningsvormen van zware (ondermijnende) criminaliteit en ontdekt hoe deze problematiek scholen beïnvloedt. Daarnaast leer je de eerste signalen van crimineel gedrag of risicovolle situaties bij leerlingen te herkennen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je inzicht in de impact op individuele leerlingen, het schoolklimaat en de bredere samenwerking tussen scholen en hun partners.


Deze module legt de basis voor jouw rol als onderwijsprofessional en vormt de eerste stap richting professioneel handelen bij signalen van criminaliteit.

Example image

Module 2

Bereidheid en melden

Deze module richt zich op jouw bereidheid om te handelen bij signalen van (ondermijnende) criminaliteit. Je onderzoekt de rol van onderwijs én samenwerkingspartners in het herkennen en aanpakken van deze situaties en reflecteert op jouw eigen verantwoordelijkheid. Aan de hand van casussen krijg je inzicht in factoren die de bereidheid om te handelen beïnvloeden en leer je hoe je eventuele barrières overwint.


Deze module bouwt voort op het bewustzijn en versterkt jouw vertrouwen en inzicht in je rol.

Example image

Module 3

Bekwaamheid en handelen

In deze laatste module bekwaamheid centraal. Je ontwikkelt praktische tools en vaardigheden om professioneel te handelen bij signalen van zware (ondermijnende) criminaliteit. Je leert hoe je zorgvuldig communiceert met leerlingen, ouders en collega’s én hoe onderwijsprofessionals en samenwerkingspartners elkaar kunnen versterken in de aanpak van criminaliteit binnen en rondom de school.


Met de kennis en reflectie uit de eerdere modules, leer je nu hoe je signalen kunt omzetten in concrete, professionele acties.

Dit vinden wij belangrijk!

Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten

Example image

De inhoud van deze training is zorgvuldig samengesteld op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over weerbaarheid tegen ondermijnende (zware) criminaliteit en de rol van het onderwijs. Voor de totstandkoming van deze training is bovendien een uitgebreid behoefteonderzoek uitgevoerd, bestaande uit een enquête onder meer dan 100 respondenten en twee focusgroepen met onderwijsprofessionals en hun maatschappelijke partners, en een tiental interviews.

Zo weet je zeker dat de kennis up-to-date en wetenschappelijk onderbouwd is én aansluit bij de behoeften, uitdagingen en vraagstukken die je in de praktijk tegenkomt. Deze training biedt niet alleen feiten en inzichten, maar ook praktische tools die aansluiten bij wat onderwijsprofessionals écht nodig hebben.

Over de ontwikkelaar en docent van de training

Jennifer van den Broek

Deze basistraining is ontwikkeld en wordt gegeven door Jennifer van den Broek, criminoloog, docent maatschappijvakken in het voortgezet onderwijs en (PhD) onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. Als expert in schoolveiligheid en (zware) ondermijnende criminaliteit combineert zij haar kennis en praktijkervaring om onderwijsprofessionals te leren signalen te herkennen en hier effectief op te handelen. Haar missie: iedere onderwijsprofessional speelt een actieve rol in het creëren van een veilige leeromgeving, waarin scholen en maatschappelijke partners als één netwerk samenwerken om jongeren te beschermen en hen de kans te geven hun volledige potentieel te bereiken. Hiervoor werkt ze samen met ministeries, gemeenten, onderwijsinstellingen en stichtingen gericht op schoolveiligheid.

Bekijk het filmpje hieronder voor een indruk van Jennifer.

Example image
Example image

De training als pakket voor gemeenten en scholen

Onze digitale training is ook verkrijgbaar als pakket speciaal voor gemeenten en scholen. Dit betekent dat gemeenten de training kunnen aanbieden aan al hun scholen, of dat een school de training integraal kan aanschaffen en beschikbaar stelt voor alle medewerkers. In pakketvorm wordt de training niet alleen digitaal, maar ook fysiek aangeboden. Bij de aanschaf van een pakket is altijd een consult inbegrepen om de training te borgen.

Geïnteresseerd?
Laat vrijblijvend je gegevens achter en ontvang een offerte op maat.

Waarom kiezen voor deze training?

Ontwikkel jezelf in schoolveiligheid met flexibele, praktijkgerichte en wetenschappelijk onderbouwde trainingen.
  • Wetenschappelijk onderbouwd: De inhoud van deze training is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en uitgebreid behoefteonderzoek, zodat je leert wat écht werkt en nodig is in de praktijk.

    Flexibel en digitaal: De training is volledig digitaal, met videolessen, een digitaal handboek en praktische werkvormen, zodat je in je eigen tempo kunt leren. Let op: In pakketvorm is de training ook fysiek beschikbaar. Neem hiervoor contact op.

  • Altijd ondersteuning: Stel je vragen in de exclusieve community en krijg hulp van je medecursisten, mijn team en mijzelf gedurende je leerproces.

  • Kosten binnen je scholingsbudget: De kosten voor deze training bedragen € 447,- passen binnen je jaarlijkse scholingsbudget, zodat je zonder extra zorgen kunt werken aan jouw professionele groei en schoolveiligheid.

  • Tijdelijk korting op de training: Je profiteert nu van onze introductieprijs. Na februari zal de standaardprijs blijvend verhoogd worden.

    Tijdelijk gratis lidmaatschap van de community: Vier keer per jaar kun je deelnemen aan een digitale advies- en ondersteuningssessie met mij en andere deelnemers, ter waarde van € 250,- per jaar. Daarnaast worden er thematische webinars georganiseerd die exclusief toegankelijk zijn voor leden van de community. Dit is een tijdelijke aanbieding om te vieren dat we live zijn!

    Extra bonus materiaal: Extra lees- en oefenwerk voor wie nog meer wil leren. Deze digitale cursus wordt geleverd met een bonus naslagwerk en werkboek, vol met extra oefeningen. Ook in de training zelf wordt er natuurlijk uitgebreid geoefend.

    Certificaat van deelname: Na voltooiing ontvang je een officieel certificaat, waarmee je jouw professionele ontwikkeling in schoolveiligheid en ondermijning kunt aantonen.

Praktische informatie

Startdata

Je kunt de training starten in februari 2025. Het is een digitale training die je in je eigen tempo kunt doorlopen, wanneer het jou uitkomt! Na februari 2025 sluiten de inschrijvingen.

Kosten en duur
De introductieprijs voor de training is €447,-. Hiervoor krijg je drie modules van elk ongeveer 2 uur, met een combinatie van kennisoverdracht en casusgerichte opdrachten.

Inschrijfvoorwaarden

De enige voorwaarde is dat je werkzaam bent in het onderwijs en meer wilt leren over schoolveiligheid en ondermijning.

Doelgroep

De training is bedoeld voor onderwijsprofessionals, met focus op het voortgezet onderwijs, maar ook toepasbaar in primair onderwijs en mbo.

Samenwerkingspartners zijn welkom om meer inzicht te krijgen in de onderwijspraktijk en de samenwerking met scholen te versterken.

08Dagen
15Uren
17Min
44Sec

Inschrijven kan nog tot en met 28 februari.

Vervolg op de basistraining

Vervolgtraining Schoolveiligheid & Ondermijning: verdieping en verankering
  • Na het afronden van de basistraining kun je je verder specialiseren met de vervolgtraining, die in mei van start gaat. Deze is ontworpen voor professionals die een taakaccent hebben op schoolveiligheid, zoals zorg- en veiligheidscoördinatoren, docenten met affiniteit, schoolleiders en samenwerkingspartners. Je leert weerbaarheids- en risicoanalyses maken, complexe signalen interpreteren en effectieve protocollen en trainingen ontwikkelen. Na het volgen van deze training kun je een leidende rol nemen in het creëren van een structureel veilig schoolklimaat en ondersteun je collega’s bij preventie en interventie.

    Ontwikkel je verder:

    Versterk de samenwerking met externe partners, zoals gemeenten en handhavings- en hulpverleningsinstanties.

    Krijg handvatten voor het opstellen van schoolbreed beleid en protocollen.

    Leer hoe je interventies en preventieve activiteiten evalueert en implementeert.

    Wil je je verder specialiseren en meer verantwoordelijkheid nemen voor een veilige schoolomgeving? Schrijf je in voor de vervolgtraining na het afronden van deze basistraining!

Veelgestelde vragen

Voor wie is de basistraining bedoeld?
De basistraining is bedoeld voor onderwijsprofessionals, zoals docenten, conciërges, zorgcoördinatoren en schoolleiders, die signalen van (ondermijnende) criminaliteit willen herkennen en weten welke eerste stappen ze kunnen zetten. Ook is de training waardevol voor samenwerkingspartners, zoals beleidsmedewerkers, leerplichtambtenaren, wijkagenten en jongerenwerkers, die beter willen begrijpen hoe zij scholen hierin kunnen ondersteunen.

Ik ben samenwerkingspartner. Kan ik ook meedoen?
Ja, zeker! Hoewel de training is ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs, biedt deze ook waardevolle kennis voor samenwerkingspartners zoals beleidsmedewerkers, leerplichtambtenaren, wijkagenten en jongerenwerkers. Je krijgt inzicht in de signalering en aanpak binnen scholen, zodat je beter kunt samenwerken en aansluiten bij de onderwijspraktijk.

Ik werk in het basisonderwijs of mbo. Kan ik ook meedoen?
Zeker! Hoewel de training is ontwikkeld met het voortgezet onderwijs als uitgangspunt, zijn de signalen, handvatten en oefeningen ook goed toepasbaar in het primair onderwijs en mbo. De voorbeelden zijn gericht op het voortgezet onderwijs, maar bieden waardevolle inzichten die je kunt vertalen naar jouw eigen onderwijspraktijk.

Hoe lang duurt de basistraining?
De basis training duurt ongeveer 5-8 uur (afhankelijk van tempo), verdeeld over drie modules, en kan worden afgerond in 3-6 weken.

Is voorkennis vereist?
Nee, de basistraining is laagdrempelig en geschikt voor iedereen zonder voorafgaande kennis over ondermijning.

Is er begeleiding tijdens de training?
Ja, er zijn vrijblijvende contactmomenten via Teams voor als je vragen hebt.

Kan ik altijd starten met de training?
Zodra je bent gestart heb je een jaar lang toegang. Dit betekent dat je de training in je eigen tempo kunt volgen, op een moment dat voor jou uitkomt. De training wordt echter slechts twee keer per jaar opengesteld, zodat deelnemers gelijktijdig kunnen starten en we een sterke community kunnen vormen. Je kunt dus niet op ieder gewenst moment instappen.

Wat kost de digitale training en hoe lang heb ik toegang?
De basistraining kost € 447,-. Dit bedrag kan volledig worden betaald vanuit jouw persoonlijke scholingsbudget. Vraag je werkgever hiernaar. De training is flexibel in te plannen en je hebt een jaar lang toegang om de training op je eigen tempo te doorlopen.

Is de digitale training gecertificeerd?
Ja, na afronding ontvang je een certificaat dat aantoont dat je de training succesvol hebt afgerond.

Hoe worden de trainingen aangeboden?
De trainingen zijn volledig digitaal en bestaan uit video's, opdrachten en ondersteunende materialen.

Kan mijn school de trainingen als team volgen?
Ja, scholen kunnen zowel een digitaal als fysiek pakket aanschaffen, waarmee meerdere medewerkers toegang krijgen tot de training. Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Kan mijn gemeente de trainingen inkopen voor scholen?
Ja, gemeenten kunnen zowel een digitaal als fysiek pakket aanschaffen, waarmee meerdere scholen toegang krijgen tot de training. Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Meld je nu aan!

De kosten voor deze training passen binnen je jaarlijkse scholingsbudget, zodat je zonder extra zorgen kunt werken aan jouw professionele groei en schoolveiligheid. De kosten voor de training bedragen € 447,-. Crimication valt onder de KOR-regeling en is vrijgesteld van btw. De prijzen op deze pagina zijn dus volledig zonder bijkomende btw-kosten. Zodra Crimication btw-plichtig wordt, zal 21% btw in rekening worden gebracht.

Door de training aan te schaffen, ga je automatisch akkoord met de licentieovereenkomst en de algemene voorwaarden. Bekijk hier ook onze privacyverklaring.

Verantwoording

Een veilige leeromgeving vraagt om onderwijsprofessionals die risicosignalen herkennen, weten hoe te handelen en effectief samenwerken met ouders en partners. Dit vereist niet alleen praktische tools, maar ook aanpakken die stevig onderbouwd zijn met wetenschappelijke inzichten.

Example image
Example image
Example image